måndag 16 september 2013

Digitala underskrifter och avtal

Ju mer vi digitaliseras desto fler rutiner måste förändras. Jag har  under senaste tiden funderat över hur man ska få in namnunderskrifter utan att behöva mötas personligen eller sända fax till varandra (vilket är omöjligt idag då få har fax längre). Det finns en del tjänster man kan nyttja som t.ex. Svenska Underskrifter.se som har en digital lösning på detta men som samtidigt kostar en del. En sak är säker, vi måste finna vägar för att göra just detta då vi gör affärer idag på ett helt annat sätt än tidigare och vi måste finna enkla sätt till att göra detta.

Docusign är ett annat internationellt exempel på en signeringstjänst men då jag har testat denna så har det varit omständigt och för den som tar emot dokumentet så har det varit oklart hur man ska gå vidare för att signera dokumentet. Det måste helt enkelt bli enklare.

Kanske kan appen Shake vara ett alternativ, appen finns ännu inte i Sverige att ladda ned men nyttjas i USA. Varför den är intressant är just det att man inte behöver annat än just en app för att kunna skriva under ett avtal. Nu bör man klart undersöka huruvida en sådan app är juridiskt bindande i Sverige. Vi har bankID för att kunna skriva under avtal digitalt men samtidigt så är det ofta lite krångligt att få till och det är troligt att vi inom kort kan få liknande lösningar som Shake även i Sverige. Om man skulle använda Shake idag i Sverige är det oklart om den kan klassas som legitim för att skapa bindande avtal. Å andra sidan har iZettle i sin betaltjänst ett moment där man skriver under sitt köp med sin namnunderskrift via fingret i själva appen...så alldeles omöjligt lär det inte vara att kunna skriva under avtal på samma sätt. 

2 kommentarer:

  1. Bra tankar. Det finns lösningar i Google Webstore för detta. Bl.a. så finns https://www.hellosign.com/ som ett alternativ.

    SvaraRadera
  2. Intressant. Kanske Apple ny sensor för fingeravtryck kommer att skapa nya applikationer för detta.

    SvaraRadera