onsdag 28 mars 2012

Molntjänster för kontoret, ett exempel

Alla talar om "molnet" och fler och fler tjänster och program flyttar nu ut i sk. molntjänster, dvs att information och program inte längre ligger lokalt på datorn utan på någon server lätt tillgänglig via internet. Molntjänsterna växer och i takt med denna utveckling så ligger alltfler kontorsprogram också som molntjänster. Detta innebär att man idag kan sköta projekt, dokumenthantering, möten mm online och från en smartphone. Det finns en uppsjö av tjänster, en del är gratis medan andra kostar.

Poängen med att arbeta mot "molnet" är att man alltid har sina dokument tillgängliga vilket är en stor fördel för den som ofta är på resande fot. Detsamma gäller om man blir av med sin dator och inte har någon backup, då har man problem. Om man däremot lagrar i molnet så finns dokumenten kvar.

Exempel på molntjänster för dokumenthantering är t.ex. Google Dokuments och Office på nätet (Skydrive). Båda dessa tjänster är kostnadsfria och lämpar sig väl för att dela dokument och arbeta tillsammans.

Om man vill ha tjänster för att projektarbeta tillsammans så finns t.ex. Huddle, Podio och Teambox. De har olika funktionalitet och den som är särskilt intressant av dessa tre är Teambox som är ett mycket enkelt verktyg att komma igång med. Nedan kan du se en kort film som introducerar Teambox mest som ett exempel på vad en molntjänst kan innebära.
I kommande inlägg kommer Dalalyft att visa på flera olika verktyg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar