fredag 20 april 2012

Vad är RSS och vilken är nyttan?

RSS står för "Really Simple Syndication" vilket man inte blir så mycket klokare av. Men poängen med RSS är att istället för att besöka en massa sidor som man tycker är intressanta och sedan återkommer en dag eller senare därefter för att se vad som har hänt, om något alls har hänt, tar både tid och kräver ett gott minne. Särskilt om man kanske har 50 sidor som man gärna vill hålla koll på. RSS medför istället att informationen som lagts till på t.ex. en blogg eller en nyhetssida och som uppdaterats direkt dyker upp i mina RSS-flöden, dvs i min webbläsare eller i mitt nyhetsflöde i t.ex. Google Reader. Ni har säkert sett den orangea ikonen som ni ser till vänster om denna text. Det är en sk. RSS-symbol vilket innebär ungefär; "om du vill så kan vi se till att informationen från denna sida skickas till dig".

Detta med RSS är oerhört värdefullt för företag som alltid vill vara uppdaterad inom sitt affärsområde. Genom att få all den senaste informationen från källor som handlar om sådant som mitt företag sysslar med så får jag en god omvärldsanalys samt möjlighet att ta beslut utifrån trender och tendenser som man ser utifrån flödena. Den stora uppgiften är att finna rätt sidor att följa och det blir din första insats men man kan snart räkna hem den tid man lägger på att finna sidorna när man därefter aldrig mer behöver besöka den sidan i onödan.

Att prenumerera på ett RSS-flöde innebär i praktiken alltså att du talar om för en webbsajt eller blogg att de ska sända dig de senaste rubrikerna. Du får en lista med de senaste rubrikerna från dessa sidor och tycker du att ngt verkar intressant så är det bara att klicka på rubriken och läsa mer.

För att prenumerera på ett RSS-flöde så är det bara att klicka på symbolen som du ser överst i detta blogginlägg, då skall din webbläsare förstå att du vill följa informationen som kommer från just den sida du är på. Det kan se ut på lite olika sätt och filmen nedan ger dig en kort introduktion i hur du kan arbeta med RSS.

2 kommentarer:

  1. Nu har jag installerat google reader och prenumereat fom någon timme på vissa sidor. Men sen när jag på andra sidor trycker på Rss knappen hamnar de istället under "feed" i internetläsaren. Vilken är enklast att handera? Eller kan/bör de två sammankopplas?

    /kristina K

    SvaraRadera
  2. För egen del anser jag att det är bättre att nyttja Google Reader då jag kan komma åt mina flöden oavsett vilken dator jag nyttjar, jag behöver endast logga in på mitt Google-konto så kan jag nå det. Om man har "feedsen" (knepigt ord) i webbläsaren så är RSS-flödet knutet till just den datorn och den webbläsaren.

    SvaraRadera