torsdag 10 maj 2012

5 tips för att göra din presentation mer levande

Speaker Ron White at The 2011 Up Experience by Katrina Kokoska.
Licensed under 
Attribution.
Många av oss har stått där, eller kanske bävar för att stå där? Jag har en presentation för mitt företag och jag kanske är lite trevande i hur vi ska presentera det hela. Hur ska jag tänka inför en presentation egentligen?

Jag snickrar ihop en powerpoint med en massa text men missar kanske målet på samma gång? Det finns mycket att fundera över inför en presentation och i detta inlägg kommer några tips på hur man kan tänka inför en sådan.  1. Känn till den kritiska punkten i din presentation och gör den tydlig. Det mänskliga sinnet kan inte behandla ett berg av information när man håller en presentation. All information eller data som inte driver ett meddelande är snarare en distraktion än hjälp för åhöraren och kan försvaga din presentation. Används endast bilder och/eller text som stödjer din poäng.
  2. Bekräfta de som lyssnar till dig. De som lyssnar till dig är där av en anledning och det är viktigt att förstå varför de lyssnar till dig så att du kan bygga din presentation på ett sätt som gör dem med mottagliga för det du säger. Presentationen kan bli helt annorlunda beroende på din målgrupp. Om det är aktieägare, ingenjörer eller säljare som lyssnar till dig så är det tre helt olika grupper som måste behandlas olika.
  3. Gör en omedelbar personlig koppling i början av presentationen. Försök att skapa en känslomässig kontakt med publiken, anknyt till något alla kan identifiera sig med eller inled med en tankeväckande berättelse som ändå anknyter till det du ska tala om. Genom att göra detta blir de som lyssnar mer mottagliga till det du har att säga.
  4. Håll publiken fokuserad på dig (talaren) och inte din Powerpoint. De som lyssnar är inte där för att titta på dina "slides" och bilderna utan för att lyssna till dig. Håll fokus på dig själv. det kan innebär att du visar upp någonting eller att du har en "tom" sida i din presentation så att det inte finns ngt att titta på förutom dig. Det handlar återigen om att dra uppmärksamheten till dig.
  5. Lär känna din historia. Du bör känna till ditt innehåll så fullständigt så att du skulle kunna köra din presentation utan några hjälpmedel alls, tekniken kan fallera och då ska du inte stå där och inte veta vad du ska göra. Det viktigaste i alla sammanhang är att du uppvisar ett lugn och en klarhet vilket är viktiga komponenter för till framgång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar