tisdag 15 maj 2012

iZettle-småföretagarens möjlighet till direkt betalning


Dags att ange kortnummer
iZettle är en relativt ny banktjänst som öppnar helt nya dörrar för mindre företag när det handlar om betalning. Många småföretagare drunknar mer eller mindre i all fakturering och påminnelser om uteblivna betalningar såväl som problemet med att pengarna aldrig kommer in. Samtidigt kan man inte ta betalt vid dörren i reda pengar och kortläsare är inte att tänka på då avgifterna för dessa är höga. iZettle har förstått denna problematik och erbjuder nu företag och privatpersoner en enkel lösning för att ta betalt med kontokort. För den som är osäker på säkerheten i denna lösning hänvisar jag till iZettles sida om säker överföring.

Det hela fungerar enligt följande. Du laddar ned iZettle-appen till din iPhone/iPad/iPod-touch (idag stöds endast Apples mobila produkter). När du sedan startar den så måste du koppla iZettle till ditt Facebook-konto. Detta är första steget i verifieringen i att du är den du är. I nästa steg får du fylla i dina personuppgifter och din adress. Här är det noga med att du fyller i exakt de uppgifter som finns registrerade om dig i folkbokföringsuppgifterna (se uppgifterna på t.ex. Ratsit). När du blivit accepterad så får du sedan logga in på iZettles sida på nätet för att lägga in dina bankuppgifter så att pengar kan läggas in det konto du väljer. Under processen så kollar iZettle och din bank att alla uppgifter är korrekta och om någon dag kommer du att ha en liten transaktion genomförd (det handlar om kanske 30 öre eller så) för att du sedan skall verifiera att pengarna har kommit från rätt konto). Det hela låter krångligt men det är det inte.

Du kan på en gång utföra betalningar genom att nyttja appen men efter en tid får du också hem en liten dosa som du sätter på telefonen där du kan stoppa in din kunds kontokort som alltså gör ett köp via kortet och iZettle.

Personen som genomför köpet måste skriva under transaktionen genom att med sitt finger skriva på skärmen vilket kan kännas ovant, för den som önskar kunna ge kunden en penna i handen istället så finns det billiga pennor som man kan skriva på skärmen med att köpa.

Efter genomfört köp får man ett kvitto som skickas hem till kunden samtidigt som jag har allt sparat på mitt konto på iZettle.com. Det som är lite kul här är att man dessutom får en GPS-positionering där köpet gjordes samt finns det också möjlighet att ta en bild på det man just köpt.

Kvittot som man får i sin e-post
Det kostar inte mycket att nyttja detta, i stort sett kommer kostnaden när köpet genomförs, det finns inga fasta kostnader för de som använder dosan medan de som inte nyttjar dosan där det finns en fast kostnad på 1.50 kronor/transaktion. Kostnader i övrigt enligt nedan:

MasterCard, Visa & Diners Club 2.75% av köpebeloppet
American Express 3.75% av köpebeloppet
(observera att dessa priser ovan gällde när detta inlägg skrevs, se alltid aktuella priser på iZettles sida)


Om man registrerar sig som företag så får man även en momsredovisning av varorna eller tjänsten man sålt.

Om det är någon företagare som har erfarenhet av iZettle och som läser detta, skriv gärna dina synpunkter på hur det funkar i kommentarsfältet nedan.


1 kommentar:

  1. Det fungerar väldigt bra, vi har använt det nu i 3 veckor, inga problem.
    Maud Waters
    Dala Clogs

    SvaraRadera