fredag 28 september 2012

Helgtips: Låna biblioteksböcker till din mobila enhet


Idag är det enkelt att låna en bok, det är bara att gå in på och låna för att sedan ladda ned till din mobila enhet. Nya böcker kommer snabbt ut i e-format och för att se vilka som finns är det bara att besöka biblioteken via denna länk. Ni måste givetvis ha ett bibliotekskort för att låna.

Däremot är inte alldeles enkelt att låna böcker till sin läsplatta eller smartphone. Detta beror på att biblioteken har ett skydd på sina böcker vilket gör det hela lite mer komplicerat, men det går att komma runt oavsett om du har en Samsung Galaxy Tab (tror att det gäller alla Androidenheter faktiskt) eller en iPad. Tidigare har det inte varit möjligt att läsa e-böcker på Android men med programmet Bluefire Reader så löses allt fint. Nedan beskriver jag hur man går tillväga både för iPad och Samsung Galaxy Tab 10.1. Observera att det går att låna böcker direkt till sin läsplatta utan att behöva "gå över datorn". Bland annat måste ni ha s.k. Adobe-ID som man skapar gratis på Adobes sida (se nedan) samt även lägga in dessa uppgifter sedan i programmet Bluefire Reader vilket ni gör under "Info" i Blufire-programmet.

För att låna böcker på iPad krävs tre saker:
  1. Ett lånekort på ditt lokala biblioteket samt att biblioteket ger möjlighet till att låna ut e-böcker (vilket de flesta bibliotek gör idag)
  2. Ett Adobe-ID för att kunna läsa bibliotekets e-böcker.
  3. Programmet Bluefire Reader
Gå sedan in på eLib och se om ditt bibliotek är kopplat till eLib. Välj sedan en bok och ange ditt bibliotekskortsnummer. Välj formatet epub till iPhone, till iPad funkar både ebup och pdf men epub är att föredra. Klicka på "hämta hem" bok och sedan på länken som dyker upp. Klicka sedan: "öppna i Bluefire".

För att låna böcker på Samsung Galaxy Tab 10.1 krävs fyra (4!) saker:

  1. Ett lånekort på ditt lokala biblioteket samt att biblioteket ger möjlighet till att låna ut e-böcker (vilket de flesta bibliotek gör idag)
  2. Att webbläsaren Firefox för Android är installerad
  3. Ett Adobe-ID för att kunna läsa bibliotekets e-böcker.
  4. Programmet Bluefire Reader för Android
Det har visat sig när jag testat att webbläsaren som kommer med Samsung Galaxy Tab inte klarar av att ladda hem ePub-filen som skall importeras in till BlueFire Reader. Det klarar dock Firefox och när man via Firefox klickar på länken på bibliotekets sida som säger: Hämta boken genom att Klicka här (se bild nedan) så får man ett nytt alternativ.

När du har klickat på länken enligt ovan så får du upp följande alternativ (kan se annorlunda ut beroende på vilka program man tidigare har installerat)


Välj här nu "Download to Bluefire Reader", om allt fungerar som det ska så är det bara att börja att läsa.

Och nu kommer den viktiga frågan...vad ska jag låna för någon bok? Tja, för oss som jobbar på Dalalyft så kan faktiskt boken Google koden vara av intresse, den ger en intressant inblick i hur ett av världens mest innovativa IT-företag ser på den anställde och hur man bygger upp sin företagsideologi. Google Koden finner du här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar