torsdag 4 oktober 2012

"Små företag - stora möjligheter med it"

Det kom inte som en överraskning för oss på Dalalyft, vi vet att IT är en viktig del i all affärsverksamhet och inte minst för småföretagarna. Nu har näringsdepartementet släppt sitt slutbetänkande och betonar särskilt i detta att småföretagare har mycket att vinna på att nyttja IT i sin verksamhet. Utredaren Ingemar Fredriksson skriver i inledningen i betänkandet följande:

"Min uppfattning är att en ökad och effektivare it-användning bland
småföretagen kan bidra till att ge dessa strategiska fördelar som
positivt påverkar konkurrenskraften. På nationell nivå bidrar det
till att upprätthålla en hög sysselsättning och till ett dynamiskt
näringsliv. Det möjliggör också för småföretagen att på ett bättre
sätt hävda sig i den globala konkurrensen."  SOU 2012:63
Vi kan vidare läsa:

"Det lilla företaget måste se affärsnytta och ekonomisk lönsamhet i en verksamhetsutveckling med it. Det är därför viktigt att offentliga stödinsatser tar sin utgångspunkt i en affärskritisk itutveckling, inte i tekniken i sig. De förslag jag lämnar till stöd-åtgärder har denna inriktning. " SOU 2012:63

Vi kan inte annat än att instämma. Det är därför vi inom Dalalyft har anammat begreppet NGL (Nästa Generations Lärande) för att  inte tala om IT då risken är stor att vi  fokuserar på tekniken istället för själva nyttan med denna teknik och de problem som måste lösas.

Enligt utredaren så måste tre områden stärkas för småföretagarna vilka är:

 • Metodstöd och kunskapsöverföring
 • Strategisk dialog och samverkan
 • Statistik över it-användning bland småföretag
De två första punkterna är just det som Dalalyft arbetar med, att utveckla metoder samt arbeta med kunskapsöverföring. Att driva företag är idag en kunskapsverksamhet där vi ständigt som företagare mäste fylla på kunskaper samt ta del av trender och tendenser inom våra områden. Detta sker idag inte minst med stöd av IT. Alla företag är idag kunskapsföretag med en särskild expertis just inom sina områden. Detta kunnande måste hela tiden fyllas på och tidigare gjorde man det genom att åka på kurser. Idag kan vi nyttja nätet till att få information från hela världen men även delta i en kurs trots att jag är hemma. Världen förändras och IT har i mångt och mycket förändrat företagsvärlden.

Dalalyft arbetar också med strategisk dialog och samverkan, hela tiden men där kan också företag vara med för att påverka och utveckla småföretagens situation i Dalarna.

I vilket fall...det är roligt att se att vi är på rätt väg i Dalarna och nästa steg blir att med er hjälp uppmärksamma våra politiker i det som sker här.

Vår fråga till Er som läser detta är: Anser du att IT är affärskritiskt för din verksamhet? Skriv gärna en kommentar i kommentarsfältet nedan.2 kommentarer:

 1. Hej, hittar ingen knapp(länk) till vare sej Dalalyft eller VBU. Eller har jag bara missat det :)
  Kan ju vara bra om de finns i bloggen. Mvh Kerstin FE (nybliven medlem)

  SvaraRadera
 2. Tack för dina goda synpunkter, nu är det åtgärdat

  SvaraRadera