söndag 11 november 2012

Teknik överallt

Internet och datorer kommer att flytta in i allt fler föremål i vår omgivning. Det handlar inte längre om "datorer" utan tekniken som finns i våra mobiler kommer nu att på olika sätt flytta in t.ex. verktygen. Black and Deckers senaste skruvdragare Gyro 4v Max har precis som produktnamnet signalerar ett gyroskåp på samma sätt som vi har det i våra smarta telefoner. Du vet när man vrider telefonens skärms så ändras skärmen till liggande eller stående läge. Samma teknik finns nu i skruvdragaren i kombination med en accelerator vilket innebär att när jag vrider skruvdragaren åt det ena eller det andra hållet så skruvas det också åt det hållet. Eller när jag vrider snabbt så skruvas skruven in snabbare än när jag vrider försiktigt. Fler och fler av våra ting blir nu smarta, de är inte bara maskiner utan de förstår dessutom vad jag vill åstadkomma, skruvdragaren blev smart. Om du funderar över din värld omkring dig, vad har blivit smart i din omgivning? Kylskåpet kanske eller din spis? Allt fler föremål kommer att bli smarta inom kort och detta kommer att förhoppningsvis innebära att vi i hög grad inte behöver "lära" oss verktygen utan bara nyttja dem.

Tänk dig en blöja som säger till när den behöver bytas (finns i och för sig redan) eller ett bildäck som fäller ut dubbar när det blir halt. Eller takpannan som varnar när den går sönder eller kanske glasrutor som fungerar som termometrar och som meddelar dig på det sätt du önskar.

Vi kommer att se nya lösningar och förhoppningsvis så är de också vettiga lösningar på de små eller stora problem som vi har idag. Faktum är att i dag kan man göra mer eller mindre allting, det är goda idéer som saknas bara...har du kanske några?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar