fredag 22 mars 2013

Besök på Google - några inblickar

Under gårdagen fick Dalalyft (Jan Svärdhagen) möjligheten att delta vid ett event anordnat av Google Enterprise där fokus låg på nyttan med att använda Google Apps för företag. Vid denna träff så beskrev flera personer både från Google såväl som en del företag hur de arbetar med Googles tjänster. Främst då Drive (med dokument) och Hangout.  Men dagen inleddes med att docent Robin Teigland vid handelshögskolan i Stockholm beskrev hur vårt nya samhälle på olika sätt har förändrat vår värld. Där livslängde för framgångsrika företag är så mycket kortare idag än för 100 år sedan, där nätverkande är nyckeln till framgång och där vi måste se över hur vi bygger organisationer och hur dessa leds. En intressant inledning som sedan följdes av olika snabba dragningar om hur Google arbetar med stöd av deras tjänster och hur man kan vara rörlig och mobil (se program här). En av deltagarna som skulle medverka hade blivit fast i Frankfurt då det var strejk med kunde då givetvis medverka ändå via en hangout.

Även om vi vid Dalalyft kände till det mesta så var det ändå av intresse, en tjänst jag inte kände till var den som går under namnet Google Coordinate där man kan nyttja Google Maps för att bli mer effektiv genom att styra sina medarbetare med stöd av att se var de finns på en karta. Detta är inte så tillämpbart för små företag men ändå värt att känna till, se fim nedan:Vid en paneldiskussion så blev det kanske mest intressant när man fick höra hur ett antal företag (alla representerade av män, det var i överlag mest bara män vid denna tillställning) beskrev hur de gått över till att nyttja Google drive och Hangout i sin verksamhet och hur enkelt det var att övergå till att nyttja helt molntbaserat. Medverkande var följande
  • Spotify - Magnus Olausson, Company Operations Director 
  • Klarna - David Craelius, RnD/CTO
  • Tactel - Martin Holmberg,  Sales and Office Director 
  • HL Display - Ola Hesselroth, IT Development Manager & Chief Architect
  • Polygon - Mats Randlef, IT Director
Paneldiskussionen leddes föredömligt av Robin Teigland.

Besök på Google

Efter själva eventet fick ett tiotal deltagare besöka Google-kontoret för att se hur deras arbetsmiljö ser ut. Jag var en av dessa och kontoret i sig var kanske inte så märkvärdigt men det finns en filosofi som genomsyrar företaget där man alltid ser till att de anställda stimuleras i sina uppgifter och där man erbjuder gratis, frukt, nötter, läsk, mm för de anställda. De har en tanke om att det aldrig skall vara mer än 100 steg till närmsta ställe för att få del av detta. Givetvis finns det bordtennisbord mm som man kan nyttja när man måste bryta arbetet för att få igång hjärnverksamheten. Likaså så har varje anställd på Google 20% att förfoga över i sin tjänst till att göra sådant som de tycker är spännande (dvs projekt man kommit på själv men som samtidigt skall anknyta till Google på ngt sätt eller kunna komma Google till nytta).

I matsalen som mer ser ut som ett torg med olika stånd kan man välja olika rätter, den matsedel som finns för dagen är listad på sådant sätt att det mest hälsosamma finns överst på listan och desto längre ned men kommer på den ju mer ohälsosamt är det (ett intressant koncept).
Här hämtar man sin mat.
Google är en attraktiv arbetsplats och rankas högt bland våra unga. De har en låg medelålder men samtidigt så är det ett tufft jobb vad jag förstår. För den som vill besöka Googles kontor i Stockholm är det inte så lätt att hitta dit, man har valt att inte skylta med var kontoret finns av olika anledningar och det som blev mycket tydligt under eftermiddagen är att det är mycket hysch hysch över vad som pågår där.

Annan del av matsalen

Ett av ställena där man kan hämta snacks mm
2 kommentarer:

  1. Jättespännande!
    Är Robert Teigland en person som vi borde anlita för ett "framtidsseminarium"? Kanske i samverkan med Högskolan Dalarna?

    SvaraRadera