onsdag 7 mars 2012

Effektiva möten online

Ibland är det svårt att förstå hur IT förändrar vår företagsvardag. Inte minst finns det stora möjligheter att nyttja enkla och billiga (inte sällan gratis) lösningar som kan öka kommunikationen med kunder på olika sätt. Bland annat finns det möjligheter att hålla möten online mellan kollegor som är på resande fot såväl som nya kunder. Det finns flera olika IT-lösningar och en del är kommersiella medan andra är gratis. Det är att rekommendera att först testa några gratisalternativ innan man satsar fullt ut och köper en lösning.

De flesta känner till Skype som ett kommunikationsverktyg för att mötas online. Skype har ett mycket bra ljud och fungerar väl i samtal om två stycken. Det går att sända länkar och chatta med varandra under ett samtal men om man ska vara flera som sammanträder samtidigt så räcker inte Skype till. Det finns en mobilapp både för Android och iPhone som möjliggör samtal och videomöten när man är ute på "fältet".

Ibland vill man kunna se varandra och arbeta med dokument samtidigt som man samtalar. Detta är möjligt med Googles senaste satsning på sociala medier i det som heter Google+. Där finns en funktion som heter Hangout som möjliggör att upp till 10 personer kan samtala med varandra online och med bild. Här är det också möjligt att dela film (från Youtube) samt dokument eller att dela sin skärm för att visa t.ex. ett program på datorn. Även Google+ med Hangput går att köra på en mobiltelefon (iPhone, Android) men i denna app så ingår dessutom fler funktioner än i Skype-appen.

Kanske kan det finnas intresse att ha en särskild kurs med fokus på effektiv möten med stöd av IT, om ni som är medlemmar i Dalalyft önskar det så ordnar vi det gärna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar